Da, zaharul este delicios, tentant si chiar reconfortant! Dar este, de asemenea, periculos pentru silueta, sanatatea si mintea ta!
Nu numai ca provoaca probleme evidente, cum ar fi cariile dentare, insa zaharul este legat de cresterea riscului de cancer, boli de inima si are efecte negative asupra functiei cerebrale – depresie, anxietate.
Alimentele care abunda in zahar si au un gust dulce intens nu sunt singurele care iti ameninta sanatatea. Daca alimentatia ta este completata de paine, paste, chips-uri sau cartofi prajiti, inseamna pur si simplu ca aduci in organism zahar sub o alta forma.
Amidonul din produse este descompus in zaharuri si produce in corp aceleasi efecte pe care le au dulciurile, mai ales atunci cand este consumat in exces.
Zaharul nu este prietenul tau, asa ca trebuie sa-l alungi din dieta ta cat mai repede. Desigur ca asta va insemna sa incepi sa arunci un ochi pe etichetele cu ingredientele produselor, sa renunti la micile placeri dulci si chiar sa iti construiesti meniul zilnic de la zero.
Insa atunci cand vei citi si vei descoperi cele sapte lucruri extraordinare care se intampla cand renunti la zahar, vei fi de acord in totalitate ca merita efortul!
1. Stiai ca zaharul te imbatraneste?
Printr-un proces cunoscut sub numele de glicare, zaharul este captat de proteine, carora le degradeaza structura. Colagenul si elastina, esentiale pentru frumusetea pielii, sunt doua dintre proteinele cele mai afectate de zahar.
Ridarea pielii mature este consecinta scaderii acestor proteine in stratul profund al epidermei. La persoanele care consuma zahar, carbohidrati simpli sau grasimi in exces, procesul de imbatranire devine foarte accelerat.
Desi mecanismul de glicare nu poate fi oprit complet, acesta poate fi incetinit. Si ai ghicit… renuntarea la zahar este unul dintre cele mai bune moduri de a face acest lucru!
Nu trebuie insa sa ne crezi pe cuvant. Un stiudiu realizat pe 600 de femei si barbati a relevat faptul ca cei cu un nivel mai ridicat de zahar in sange aratau mai in varsta decat cei cu o cantitate mai mica.
Pentru fiecare 180g de glucoza pe litru de sange, varsta lor estimata a crescut cu 5 luni. Iar persoanele cu diabet, care au avut un nivel ridicat de zahar in sange pentru o perioada lunga de timp, aratau mai in varsta decat colegii lor care nu sufereau de aceasta boala.
Pe langa faptul ca zaharul contribuie la imbatranirea pielii, este vinovat si de agravarea acneei si in unele cazuri poate chiar declansa aceasta afectiune a pielii. Conform Rosacea Research & Development Institute, zaharul este combustibilul care intretine inflamatia care apare in rozacee.
Odata ce vei renunta la unul dintre cele mai nesanatoase obiceiuri alimentare, inclusiv carbohidrati simpli, vei observa in curand o imbunatatire evidenta in modul in care arata si se simte pielea ta.
2. O mica schimbare in dieta ta si vei observa cum kilogramele dispar!
Un studiu recent a pus in evidenta faptul ca, atunci cand numarul de calorii consumate este acelasi, cei cu o dieta scazuta in zahar si carbohidrati au ars cu 325 mai multe calorii pe zi decat cei care aveau o dieta saraca in grasimi.
Practic, un exces permanent de zahar in corp provoaca rezistenta la insulina, determina organismul sa depoziteze grasimi suplimentare si incetineste metabolismul. Din moment ce organismul nu mai raspunde adecvat la insulina din sange, devine un proces greu de reversat… astfel ca preventia este cel mai bun remediu.
Dar insulina nu este singurul hormon afectat de zahar. De asemenea, zaharul interfereaza cu leptina, un hormon special, responsabil pentru controlul apetitului si care spune ficat nostru ce sa faca cu toate glucoza stocata.
Pe masura ce ne ingrasam, corpul incepe sa elibereze tot mai multa leptina in sange pentru a restabili echilibrul prin stimularea arderilor tesuturilor grase. In schimb, de multe ori, hormonul ajunge sa devina inactiv.
Atunci cand nivelul de leptina se mentine ridicat pe perioade indelungate, corpul isi pierde sensibilitatea la acest hormon. In acest caz, creierul incepe sa ignore semnalele leptinei, care ii indica faptul ca organismul e satul, iar creierul nu se mai supune semnalelor de a accelera metabolismul. In plus, persoanele cu rezistenta la leptina sunt predispuse la boli cronice cauzate de excesul de grasime abdominala si de inflamatie.
3. Scapa de o dependenta nesanatoasa!
Ti-e pofta in continuu de ceva dulce? Contrar a ceea ce multi dintre noi cred, dependenta de zahar nu este o tulburare emotionala de alimentatie. Potrivit doctorului Mark Hyman, este o tulburare biologica, condusa de hormoni si neurotransmitatori care ne determina sa tanjim dupa dulce si carbohidrati.
Atunci cand consumam aceste alimente corpul nostru elimina serotonina si beta-endorfina, neurotransmitatori care imbunatatesc starea de spirit, reduc anxietatea si contribuie la cresterea stimei de sine. Natural corpurile noastre isi doresc aceata sursa de fericire din nou si din nou, iar totul se transforma intr-un cerc vicios. Dar vestea buna este ca odata ce renunti la zahar si poftele se va opri.
4. Bucura-te de un somn linistit!/
Concentratiile ridicate de zahar din sange sunt considerate a doua cauza responsabila de insomnii. Renuntand la dulciuri, mai ales inainte de culcare, vei evita o crestere a nivelului de zahar din organism care te va tine treaz toata noaptea.
Aceasta crestere este urmata inevitabil si de o scadere, ce determina organismul sa elibereze hormoni pentru a regla nivelul de glucoza, stimuland in acelasi timp si creierul. Prin evitarea acestor fluctuatii ce perturba glucoza din sange vei avea un somn mult mai bun si linistitor.
Daca simti neaparat nevoia de o gustare inainte de somn, poti incerca cerealele integrale. Sunt recomandate deoarece mentin nivelul de zahar din sange si, totodata, maresc cantitate de serotonina in creier, promovand un somn sanatos si consistent.
5. Un risc scazut de imbolnavire!
Se considera ca astmul, alergiile, bolile de inima si chiar cancerul sunt de fapt cauzate de inflamatia cronica din organism. Ce determina creierul sa interpreteze gresit semnalele si sa declanseze un raspuns inflamator chiar si atunci cand nu exista nicio amenintare? O dieta saraca, bogata in zahar si carbohidrati, este unul dintre principalii vinovati.
Cresterea de zahar din sange, care rezulta din gustari ce contin paine alba, cartofi prajiti sau sucuri bogate in zahar, determina organismul sa elibereze mesageri inflamatori numiti citokine. Citokinele sunt molecule de natura proteica ce transmit informatii intre diferite celule.
Au rolul important de a transmite informatii intre celulele sistemului imun – leucocitele. Citokinele intervin si in mecanismele inflamatiei si in apararea contra agentilor infectiosi, in apararea antitumorala, in socul septic.
Consumul de cereale integrale reduce in schimb productia de citokine. Odata ce vei inlocui zaharul si carbohidratii simpli cu fructe, legume si carbohidrati complecsi vei reduce reactiile inflamatorii ale corpului tau si, prin urmare, riscul de boala.
6. Fara fluctuatii de energie!
Cu siguranta ca alimentele ce contin zahar iti dau un impuls de energie. Din nefericire te poti bucura de acest sentiment numai pe termen scurt, iar apoi te vei simti epuizat, irascibil si vei simti nevoia de a-ti reface energia tot cu un produs dulce.
Zaharul blocheaza eliberarea de orexina, un neurotransmitator responsabil de starea de veghe. Nu e de mirare ca iti pierzi concentrarea imediat dupa ce ai luat pranzul!
Organismul nostru foloseste doua tipuri de „combustibili” – zaharuri si grasimi. O componenta a nutrientilor de baza, alaturi de proteine si glucide, grasimea este un macronutrient ce furnizeaza energie. Desigur, ar trebui sa utilizam grasimi drept combustibil.
Din pacate, cei mai multi dintre noi folosesc zaharul ca sursa principala de energie, care arde mult mai repede, lasandu-ne slabiti si fara putere de concentrare.
Prin renuntarea la zahar si carbohidrati simpli si inlocuirea lor cu grasimi sanatoase si carbohidrati complecsi poti spune adio fluctuatiilor de energie care te incetinesc!
7. Simte-te la fel de bine precum arati!
Poate zaharul in exces sa duca la depresie? Oare un astfel de obicei alimentar poate fi in detrimentul sanatatii noastre mentale? Se considera ca zaharul ne afecteaza sanatatea mentala in doua moduri.
In primul rand, suprima factorul neurotrofic derivat din creier sau BDNF, un hormon de crestere cu o importanta deosebita in functia cerebrala. Cei care sufera de depresie si schizofrenie au niveluri foarte scazute de BDNF in creier.
In al doilea rand, se produce un lant de reactii chimice care determina inflamatia cronica, despre care am mentionat mai sus. S-a dovedit ca ingerarea unor cantitati mari de zahar produce destabilizarea nivelului de glucoza din sange.
Creierul si organismul nostru depind de o aprovizionare echilibrata de glucoza pentru a functiona corect, iar un dezechilibru al acesteia poate produce simptome gen oboseala, ameteli, irascibilitate, insomnie, anxietate, comportament agresiv, imunitate scazuta si depresie.
3 thoughts on “7 lucruri uimitoare care se intampla cand renunti la zahar!”
Comments are closed.