Ne feresc de soare si de priviri indiscrete, asa ca trebuie sa alegi cu grija draperiile si perdelele din casa ta. Daca pana acum ai crezut ca perdelele sau draperiile nu sunt atat de importante intr-o camera si ca sunt folosite doar ca elemente sau accesorii necesare de decor, ei bine…te-ai inselat.
Stim cu totii ca atmosfera din camera iti poate influenta major starea de spirit, astfel ca perdelele alese indiferent de stilul adoptat nu pot fi alese la intamplare, ele trebuie sa armonizeze si sa completeze intreaga camera prin aspecte importante precum culoare, lungime si material.
Mai jos regasesti cateva sugestii ce te vor ajuta in alegerea perdelelor potrivite in functie de arhitectura camerei si a ferestrelor, culoarea mobilierului ales, si de ce nu, a bugetului.
Stilul clasic
Acesta este definit prin eleganta impunatoare si lux. Daca si tie iti plac materialele cu aspect stralucitor si accesoriile bogate atunci acesta este stilul potrivit casei tale.
Mizeaza pe matase si satin sau, pentru a echilibra niste draperii somptuoase in culori intense, cu pliuri adanci si franjuri, poti alege perdele realizate din bumbac alb cu bordura dantelata.
Accesorizeaza-le cu ciucuri cu detalii aurii sau cleme decorative din lemn sculptat, iar pentru galerie poti alege capete ornamentale in forma de floare, sageata sau frunza.
Stilul contemporan
Iti traiesti viata intr-un ritm alert si ti-ai dori ca, atunci cand te retragi in spatiul tau personal, sa te poti relaxa intr-o atmosfera calma si ordonata? Alege o schema minimalista de decorare a ferestrelor, in care se regasesc doar elementele esentiale, evitand tot ce ar putea da senzatia de supraincarcare a spatiului.
Opteaza pentru perdele in culori neutre, in care accentul este pus mai putin pe model si mai mult pe tesatura, si pentru draperii simple, incretite, in locul unora cu pliuri late. Pentru un control mai bun al luminii poti monta si jaluzele interioare.
Foloseste putine accesorii pentru perdele, realizate din lemn, sticla sau metal.
Stilul eclectic
Daca esti mai nonconformist din fire, poti decora ferestrele intr-un stil eclectic, care-ti permite sa faci combinatii inedite de tesaturi, culori si accesorii. Daca preferi perdelele dintr-o anumita tesatura, cu un model deosebit sau o combinatie de culori vii, poti crea un aranjament pornind de la acestea. Asaza-le intr-o maniera originala (legate, de exemplu, intr-o singura parte a ferestrei ) sau adauga niste draperii texturate, prinse asimetric cu ciucuri extravaganti.
Stilul romantic
Feminin si delicat, stilul romantic presupune alegerea unor perdele din tesaturi fine, usoare, precum dantela, matasea sau cretonul, care invita la atingere. Daca optezi pentru tesaturi mai grele, poti indulci aspectul acestora cu ajutorul bordurilor din franjuri sau volane.
Modelele florale, ciucurii si accesoriile din fier forjat sunt elemente binevenite in decorarea ferestrelor in stilul romantic.
Stilul rustic
Daca vrei sa improspatezi aspectul unei camere, poti imbraca ferestrele intr-un stil rustic, simplu si functional. Opteaza pentru perdele din tesaturi usoare si texturate, cu broderii si modele florale sau in carouri.
Bumbacul si cretonul in cel mult doua culori, sinele si galeriile din lemn lacuit sau fier forjat, agrafele din metal sau rasina pentru draperii, toate acestea sunt elementele principale care te vor ajuta sa creezi un decor plin de sarm rustic.
Stilul retro
Poti da un aer retro incaperii alegand perdele din bumbac in culorile la moda in anii ’60: albastru marin, galben solar si oranj ars. In ce priveste accesoriile pentru perdele si draperii, opteaza pentru cele realizate din otel inoxidabil, iar sinele cu capete ornamentale din sticla colorata se vor potrivi foarte bine cu tesaturile cu design abstract.
Stilul dragalas (pentru camera copilului)
Poti da frau liber imaginatiei atunci cand decorezi ferestrele din camera copilului, dar trebuie totusi sa ai grija la siguranta acestuia. Asta inseamna ca vei elimina cordoanele care atarna, iar draperiile vor fi legate suficient de sus pentru ca cel mic sa nu ajunga la ele.
Camera celui mic trebuie adaptata fiecarei etape din viata. Prin urmare daca atunci cand este mic si inca nu are formata o opinie si o preferinta in materie de aranjarea camerei tindem sa alegem perdele animate care il vor amuza, insa vom constata odata cu trecerea timpului ca va dori un alt decor care sa il binedispuna si sa il inspire in functie de varsta. Asadar perdelele cu forme geometrice si combinatii clasice de culori (albastru, alb, rosu, roz), dintr-un material cat mai calitativ vor fi alegerea cea mai potrivita in redecorarea camerei mezinului.
4 thoughts on “Alege perdeaua potrivita pentru o fereastra dichisita”
Comments are closed.