Cum deosebesti diferitele stiluri de coltare? Ce are diferit un coltar traditional fata de unul modern? Varietate gasim si cand vine vorba de stilul coltarelor, iar acesta este unul dintre factorii esentiali in alegerea piesei potrivite de mobilier pentru livingul tau.
Exista tot felul de coltare pentru casa ta: mai mici, in forma de L, cu trei locuri, pentru suprafetele mai putin generoase, modulare, care iti ofera optiunea de a le reconfigura in functie de nevoi, sau extensibile, care includ si un spatiu de depozitare.
Desigur coltarele cu cinci sau sase locuri sunt perfecte in livingurile spatioase, unde familia si prietenii se strang deseori pentru relaxare si socializare.
Dar pe langa dimensiuni si functionalitati, conteaza si forma bratelor, a spatarului, pernele sezutului si picioarele canapelei tip coltar.
Iti vom arata in acest articol cel mai simplu si rapid mod in care poti recunoaste sase dintre cele mai frecvent intalnite stiluri de coltare.
Coltarul modern contemporan
Ca sa recunosti un coltar modern contemporan, uita-te la picioarele acestuia. Sunt cumva din metal? Atunci se potriveste foarte bine intr-un living modern.
Alte elemente care sugereaza stilul sunt liniile drepte si forma geometrica, fara arcuiri. In general, canapelele tip coltar cu tapiteria din piele (naturala sau ecologica) apartin acestui stil.
Coltarul traditional
Coltarul traditional are linii mai blande decat cel modern. Bratele i se arcuiesc putin spre exterior, pernele sezutului au o forma usor bombata, iar aspectul general este oarecum suplu.
O sa gasesti cu usurinta coltare traditionale cu picioare din lemn, in unghi drept, care se micsoreaza spre varf. Uneori, tapiteria are aspect matlasat.
Coltarul traditional este o alegere buna pentru un living de familie, decorat intr-o maniera traditionala cu influente moderne.
Coltarul scandinav
Ca si in cazul coltarului traditional, cel scandinav are linii suple, cu arcuiri blande. Nu pare voluminos, dar este foarte confortabil.
Deseori, coltarele in stil scandinav sunt modulare, pentru a-ti oferi mai multa libertate cand vine vorba de amenajarea livingului. Au structuri rezistente, textura tapiteriei este placuta la atingere., iar picioarele sunt orientate spre exterior.
Coltarul scandinav se integreaza de minune in decorurile cu influente nordice, dar si in cele cu influente rustice.
Coltarul Tuxedo
Caracteristica principala a unui coltar „tuxedo” (frac) este ca bratele si spatarul au aceeasi inaltime, ceea ce-i confera un aspect de cutie. Tapiteria este, de cele mai multe ori, matlasata, iar picioarele pot fi expuse, sau nu. Daca sunt expuse, in general au o forma gratioasa, alungita.
Coltarul „Tuxedo” arata foarte bine intr-un living amenajat in stil glam, mai ales daca tapiteria este viu colorata.
Coltarul englezesc cu brate rotunjite
Definitorii pentru acest stil de coltar sunt bratele rotunjite, rasfrante spre exterior si pernele detasabile din zona sezutului. Popularitatea acestui stil se datoreaza confortului si aspectului elegant.
Bratele sunt, de obicei, mai scunde decat spatarul, iar sezutul este suficient de adanc ca sa te simti foarte comod cand te asezi intr-un astfel de coltar. Picioarele, daca sunt expuse, pot fi decorate.
Se armonizeaza bine cu mai multe stiluri de amenajare, dar este ideal pentru decorurile rustice sau clasice.
Coltarul Mid-Century
Stilul Mid-Century este caracterizat prin linii simple si forme geometrice, care in cazul unui coltar se regasesc atat la nivelul spatarului si bratelor, cat si al picioarelor.
Este genul de coltar care se potriveste in amenajarile minimaliste si in cele moderne cu influente contemporane, avand un aspect greoi dat de picioarele inalte.
Intr-o incapere intotdeauna trebuie sa existe un obiect de mobilier care sa fie punctul central, iar intr-un living nimic nu este mai potrivit pentru acest rol decat un coltar.
Cantareste bine rezultatul final cand alegi coltarul pentru livingul tau. Retine cele mai importante caracteristici ale fiecarui stil si completeaza decorul livingului tau cu coltarul perfect.
4 thoughts on “Cum sa recunosti cele mai cunoscute stiluri de coltare”
Comments are closed.