Cosmeticele, detergentii si alte substante pe care le folosim zi de zi ne pot pune in pericol starea de bine a organismului, motiv pentru care originea ingredientelor din compozitia acestor produse joaca un rol semnificativ pentru sanatatea noastra. Decizia legata de alegerea detergentului pentru haine este una la fel de importanta ca si alegerea produselor personale de ingrijire.
Ce contin si cum ne pot afecta sanatatea detergentii conventionali de rufe?
Fiecare substanta cu care pielea intra in contact este absorbita de organismul nostru. Chiar si dupa clatire toti detergentii de rufe lasa reziduuri pe haine, substante care patrund usor in pielea noastra sau care pot fi inhalate.
Efectele negative ale chimicalelor din detergenti variaza de la iritatii ale epidermei sau ale ochilor, pana la probleme de sanatate mult mai grave precum tulburari endocrine, unele ingrediente fiind considerate potentiale substante cancerigene.
Pentru a nu face publice secretele comerciale, producatorii nu sunt obligati sa dezvaluie in detaliu ce contin detergentii lor, lista ingredientelor fiind de multe ori neclara si nu de foarte mare ajutor.
Astfel, etichetele detergentilor nu mentioneaza tot timpul varietatea de produse chimice din componenta, ce pot fi daunatoare atat mediului cat si consumatorilor, sau sunt folositi termeni mai vagi cum ar fi „iluminatori optici (optical brighteners)”, „agenti activi de suprafata”, „soda pentru spalat”.
Studiile recente sustin faptul ca o parte din substante sunt recunoscute ca fiind toxice, ca ele se acumuleaza in organism si pot avea urmari grave asupra sanatatii in timp.
Pericolele ascunse in detergentii conventionali de rufe
Detergentii de rufe clasici regasiti in comert contin, in general, urmatoarele:
– Substante sintetice, realizate din produse petrochimice (titei). Se regasesc in detergenti sub forma de inalbitori, coloranti, parfumuri.
– Fenoli, substante extrem de periculoase pentru persoanele care au alergie la ele. Vaporii de fenoli pot fi foarte iritanti pentru ochi, gat si plamani, perturba sistemul endocrin, au efecte negative asupra sistemului nervos central, inima, vase de sange.
Unul dintre cei mai nocivi fenoli este BPA (bisphenol A). Studiile realizate pe animale fac referire la cancer si pubertate precoce, iar cel putin un studiu epidemiologic arata ca adultii cu niveluri mai ridicate de BPA in urina lor prezinta un risc crescut de diferite boli metabolice (inclusiv diabet zaharat si boli cardiovasculare).
– Parfumuri irezistibile si in totalitate toxice, care contin flatati. Flatatii pot produce printre altele alergii, astm, autism, cancer mamar sau pot afecta sistemul reproducator. Exista insa o alternativa naturala si sigura pentru parfumarea detergentilor: uleiurile esentiale, ingrediente ce nu pun in pericol sanatatea. Daca va intrebati de ce producatorii evita uleiurile esentiale, raspunsul este simplu: pretul lor este mai mare!
– Inalbitori optici, adesea fabricati din benzen, un cancerigen cunoscut. Inalbitorii optici lasa de fapt un strat de molecule peste tesatura si creeaza astfel iluzia de alb prin convertirea razelor in spectrul UV la lumina. Sunt practic alte chimicale care vin in contact cu pielea noastra si provoaca iritatii in cazul expunerii indelungate la soare, crescand riscul de cancer de piele.
– Inalbitori pe baza de clor, o substanta foarte toxica pentru mediu si o amenintare pentru sanatatea noastra (provoaca dereglari ale sistemului reproducator, endocrin si imunitar).
– Fosfati, care fac detergentul mai eficient, dar cu efecte extrem de nocive asupra mediului odata ce sunt eliminati in apa. Ajunsi in mediul acvatic favorizeaza inmultirea algelor, ceea ce duce la scaderea continutului de oxigen in apa, facand imposibila viata subacvatica.
Protejeaza-ti sanatatea folosind detergenti bio, ecologici
Pielea noastra este in siguranta cu detergentii bio! Detergentii bio curata hainele cu ajutorul unor ingrediente naturale, provenite din plante (de exemplu, tensida de cocos sau alte substante naturale care actioneaza precum sapunul) si sunt biodegradabili, fara impact negativ asupra mediului. In plus, sunt la fel de eficienti ca si detergentii conventionali! Singura diferenta este sanatatea noastra!
Detergentii de rufe bio nu contin clor, fosfati sau alte substante chimice care sunt periculoase pentru sanatatea noastra si pentru mediul inconjurator. Si nu trebuie sa-ti faci griji in ceea ce priveste parfumul. Desi nu contine parfumuri sintetice, detergentii bio au la baza diverse arome extrase din uleiuri esentiale, care confera un miros proaspat si placut.
Deoarece consumatorii doresc sa fie din ce in ce mai informati atunci cand opteaza pentru un produs, UE a incercat in ultimii ani sa ia masuri legate de siguranta publicului consumator si a mediului. In acest sens Comisia a adoptat Decizia 2011/264/UE din 28 aprilie 2011 pentru stabilirea criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice UE (EU Ecolabel) pentru detergentii de rufe.
Detergentii cu aceasta eticheta indeplinesc urmatoarele conditii: nu contin fosfati, EDTA, nitromosc, mosc policiclic, prezinta o cantitate redusa de substante chimice, cantitatea de substante daunatoare mediului inconjurator este limitata, au biodegradabilitate crescuta, sunt eficiente si prezinta informatii corect pe eticheta.
4 thoughts on “De ce sunt diferiti detergentii de rufe bio?”
Comments are closed.