Sapunul-natural-de-Alep-un-sapun-medicinal-si-cosmetic.jpg

Sapunul de Alep este cel mai vechi sapun natural solid din lume. Produs manual dupa o reteta traditionala siriana si avand o istorie de peste 3500 de ani, sapunul de Alep este obtinut din ingrediente naturale si reprezinta un sapun cu adevarat nobil prin puritatea compusilor sai.
Reteta sapunului de Alep are la baza doua ingrediente pretioase: uleiul de masline si uleiul de dafin. La acestea se adauga apa si soda calcinata vegetala, obtinuta din cenusa de Samphire.

Secretele producerii sapunului solid au fost transmise din generatie in generatie si au fost puse in practica pana in zilele noastre de catre producatorii sapunurilor de Alep.

Sapunul de Alep traditional veritabil este 100% vegetal, fara grasimi de origine animala, si poate fi recunoscut dupa urmatoarea caracteristica: la exterior are o culoare maronie-aurie sau rosiatica (in cazul in care contine in amestec argila rosie), iar daca este taiat in doua jumatati se poate observa miezul de un verde inchis intens cu un parfum subtil si delicat de dafin.

Datorita uleiului de masline, sapunul hraneste si catifeleaza pielea, in timp ce uleiul de dafin are un puternic efect antiseptic, dezinfectant si tonic, cicatrizeaza foarte bine si restabileste filmul hidrolipidic care protejeaza pielea.

Cum se fabrica sapunul de Alep?

Pentru saponificare, uleiul virgin de masline este incalzit impreuna cu apa intr-un cazan de cupru foarte mare, apoi se adauga uleiul de seminte si, in special, de frunze de dafin pentru a completa aceasta reactie care dureaza mai mult de 20 de ore.

Crema de culoare verde rezultata este intinsa si taiata in calupuri. Urmatoarea etapa este stivuirea acestor calupuri, sub forma de turnuri, pentru o perioada destul de lunga, de 9-10 luni, ferite de lumina soarelui, in beciuri intunecate si bine aerisite in care datorita oxidarii, sapunul isi va schimba culoarea intr-una maronie. Partea din interior va ramane insa intotdeauna verde.

Sapunul de Alep este 100% natural, in cazanele in care se prepara nu vom gasi niciodata parabeni, coloranti artificiali, parfumuri sintetice, conservanti sau alti aditivi chimici. Valoarea sa este data de cantitatea de ulei de dafin pe care o regasim in compozitia sapunului. Aceasta poate varia de la 2% pana la 45%.

Astfel, cantitatea de ulei de dafin continuta este direct proportionala cu efectele terapeutice ale sapunului de Alep. Cu cat sapunul detine un procent mai mare de ulei de dafin, cu atat este mai bun din punct de vedere dermatologic.

Cine poate folosi sapunul de Alep?

Datorita calitatilor exceptionale ale uleiurilor de masline si de dafin, sapunul de Alep este potrivit pentru toate tipurile de piele si poate fi utilizat zilnic de catre bebelusi, copii si adulti. Se recomanda in special pentru pielea sensibila, uscata sau grasa.

De asemenea, este indicat pentru prevenirea si tratarea unor afectiuni precum acnee, eczeme, psoriazis, dermatite atopice, dermatoze, candidoze, herpes, iritatii ale pielii.

Proprietatile si utilizarile sapunului de Alep

Utilizat zilnic, acest sapun este extrem de eficient pentru curatarea tenului, a corpului sau a parului. Curata in profunzime pielea, elimina celulele moarte, sebumul in exces, transpiratia, precum si microorganismele provenite din mediu. Nu este iritant! Se consuma mai incet decat sapunurile normale si efectele sale sunt de lunga durata.

– Catifeleaza si hidrateaza pielea, datorita uleiului de masline;
– Uleiul de dafin restabileste filmul hidrolipidic si cicatrizeaza foarte bine pielea;
– Este antiseptic si dezinfectant;
– Poate fi folosit pentru toate tipurile de piele, in special pentru pielea cu probleme;
– Este recomandat in tratarea eczemelor, iritatiilor, dermatitelor atopice si pentru igiena zilnica a persoanelor cu psoriasis;
– Calitatile sapunului de Alep isi spun cuvantul si in cazul tenului afectat de acnee. Are o actiune antiseptica, curata in profunzime si se opune blocarii porilor cu dopuri de sebum;
– Pentru fata, sapunul poate fi aplicat ca o masca, lasandu-l sa actioneze 2-3 minute dupa care se clateste;
– Uleiul de dafin din compozitia sa este un demachiant eficient, indeparteaza machiajul si are efecte antifungice si antiinflamatorii;
– Deoarece are actiune emolienta sapunul de Alep este indicat in cazul crustelor de lapte si pentru pielea uscata;
– Datorita proprietatilor antibacteriene este recomandat pentru igiena intima;
– Este foarte eficient si ca sampon de par, ajuta la indepartarea matretii dupa doar cateva spalari (de obicei dupa a treia spalare rezultatele devin vizibile);
– Poate inlocui spuma de ras, barbatii care il folosesc recomandandu-l cu incredere, majoritatea afirmand ca este mai eficient decat spumele sau cremele de ras obisnuite, pentru ca uleiul de dafin din compozitie deschide porii si destinde pielea;
– Aplicat uscat pe piele calmeaza mancarimile provocate de intepaturile de insect;
– Acest sapun are si alte proprietati interesante. Daca il pastrezi in dulapuri, raspandeste un parfum discret si este un remediu de succes impotriva moliilor.

4 thoughts on “Sapunul natural de Alep, un sapun medicinal si cosmetic

  1. Consider ca acest articol merita distribuit si citit de cat mai multe persoane. Subiectul abordat este unul sensibil si necesita o atentie sporita din partea noastra. Autorul a reusit sa ofere o perspectiva echilibrata si argumentata, fara sa fie influentat de pareri personale.
  2. Am fost placut surprins de calitatea informatiilor prezentate in acest articol. Autorul a facut o cercetare amanuntita si a adus in discutie unele aspecte pe care nu le-am mai intalnit in alte surse de informare. Recomand cu caldura tuturor acest articol!
  3. Sunt de acord cu punctul de vedere exprimat in articol. Problema discutata este una actuala si importanta, iar autorul a reusit sa expuna foarte bine diversele aspecte ale acesteia. Imi doresc sa citesc mai multe articole de acest gen.
  4. Articolul este foarte informativ si mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului abordat. Am apreciat modul in care autorul a prezentat argumentele si a adus dovezi solide pentru sustinerea tezei sale.

Comments are closed.