Catina alba apartine familiei eleagnaceae si poate fi intalnita pe falezele stancoase, in padurile riverane, pe soluri sarace nisipoase sau dune. Este o planta extraordinara, o planta singuratica, raspandita in multe regiuni din Europa si Orientul Apropiat.
Arbustul bizar si voluminos se agata in sol cu radacinile lui lungi de cativa metri si isi protejeaza fructele portocalii stralucitoare cu frunzele sale ascutite si cu ghimpii periculosi.
Catina, planta iubitoare de viata si admiratoare a soarelui
Ca un adevarat ascet, catina nu se teme nici de pustietati, nici de furtuni si creste pe aproape orice tip de teren. Un singur lucru nu trebuie sa-i lipseasca: soarele, elixir al vietii. Lumina sa stralucitoare si vitalitatea sa ii sunt indispensabile.
Crengile impodobite cu fructele luminoase sunt nu doar placute privirii ci si foarte utile, datorita continutului lor bogat de substante binefacatoare. Fructele de catina alba se coc in lunile septembrie – octombrie, dar se mentin pe arbusti pana in primavara, cand acestea incep sa cada pe sol.
Catina actioneaza in interior
Sucul obtinut din aceste fructe pretioase reprezinta un cocktail de vitamine (C, E, A, B1, B2, B3, P), depasind cu mult traditionala lamaie in continutul de vitamina C. Concentratia de vitamina C din catina poate sa ajunga pana la 2500mg/100g.
Aceasta adevarata bomba de vitamine este benefica mai ales in anotimpul rece, cu putina lumina. Are un efect deosebit de fortifiere, regenerare, stimulare a imunitatii, ajuta in caz de infectii, extenuare, lipsa apetitului si contribuie la sporirea randamentului.
Catina contine toate cele trei vitamine cu proprietati antioxidante (A, C, E), motiv pentru care consumul ei previne imbatranirea prematura si aparitia bolilor degenerative (reumatism, ateroscleroza, etc.). Este foarte utila persoanelor care se confrunta frecvent cu raceli, gripe, senzatii de slabiciune, astenie, stres.
Si ingrijeste in exterior
Si asta nu este totul. Uleiul gras al samburilor si fructelor este un ingredient foarte util pentru ingrijirea si protejarea pielii. Datorita similitudinilor cu lipidele straturilor superioare ale epidermului, continutului ridicat de acizi linoleici (acizi grasi nesaturati) si datorita pretiosului acid palmitoleic (APO), uleiul de catina este deosebit de valoros, el sustinand functia de bariera a pielii si calmand pielea iritata.
In plus, continutul ridicat de vitamina E protejeaza pielea si unghiile impotriva uscarii si a demineralizarii. Culoarea portocalie calda a uleiului este data de carotinoide, care se mai remarca prin protejarea impotriva razelor UV puternice si captarea radicalilor liberi.
Uleiul de catina este folosit in industria cosmetica pentru obtinerea tratamentelor de regenerare a epidermei. Catina alba are actiune revitalizanta si un continut bogat in componente nutritive esentiale pentru sanatatea pielii, avand ca efect incetinirea procesului de imbatranire.
Pentru ca uleiul de catina are rol antiinflamator si antibacterial el ajuta si la prevenirea sau tratarea acneei. Este eficient in tratamentul arsurilor, leziunilor, dermatitelor, eczemelor, cuperozei, psoriazisului sau arsurilor solare.
Uleiul aplicat extern ajuta la regenerarea, hidratarea si tonifierea pielii uscate. Asadar, daca pielea ta este uscata, ai nevoie de un lapte de corp cu ulei de catina, care ofera hidratare in profunzime. Iar cremele de maini ce contin catina alba sunt ideale pentru a-ti proteja mainile impotriva frigului.
Nu este de ajuns sa-ti cureti calcaiele folosind o piatra ponce si sa le masezi din cand in cand folosind lotiunea de corp, ci trebuie sa le hidratezi cu un produs specific.
Fa-ti un obicei din a aplica in fiecare seara, dupa dus, o crema pentru calcaie ce contine ingrediente special concepute ca sa vindece leziunile superficiale, sa indeparteze pielea intarita si sa confere suplete si finete picioarelor. Poti incerca o crema onctuoasa, cu catina.
2 thoughts on “Catina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali”
Comments are closed.